Zinken får förråd!

SPORTEN Föreningarna jublar över att det äntligen ska byggas ordentliga förråd till Zinkensdamms ishall. Snart slipper barn och föräldrar släpa utrustningar till träningarna varje gång.
Idrottsförvaltningen i Stockholms stad har avsatt 3 miljoner kronor i nästa års budget. Det räknar man med ska räcka till en cirka 30 meter lång byggnad med varmförråd i två plan längs hallens långsida. Förråden ska enligt planerna kunna tas i bruk nästa höst.

– Vi är extremt glada. Det här blir fantastiskt för oss, minst sagt, säger Anna Rönnelöw, huvudansvarig för Hammarby ishockey, en klubb som engagerar 160 barn och ungdomar varje vecka i ishallen.

I dagsläget finns fyra provisoriska byggbodar som några av idrottsföreningarna har fått ställa dit. Men de täcker bara en bråkdel av behovet. Anna Rönnelöw berättar att Hammarby ishockeys bod alltid är så knökfull att det stinker av svett från för tajt packade hockeykläder som inte torkar mellan träningarna. Samtidigt tvingas de allra flesta av ishockeyspelarna och deras föräldrar ta hem sina trunkar fulla med skridskor, benskydd, byxor, susp, axelskydd, armbågsskydd, halsskydd, hjälm och klubba mellan varje träning.
– Situationen är väldigt kaosartad. Vi har förlorat många spelare på att vi inte har förrådsutrymmen.
Även om vi är Stockholms billigaste hockeyförening har vi haft det motigt eftersom vi inte har de förutsättningar som andra lag har, säger Anna Rönnelöw.

Vi har även talat med föreningarna AC Camelen, Skarpan och Hammarby bandy. Alla tre ser förrådsbygget som ett stort lyft för Zinkensdamm, men man framhåller samtidigt att behoven av investeringar egentligen är ännu mycket större.
– Det finns bara fyra omklädningsrum åt ishockeyn och de är dessutom väldigt små. Det finns ingen tvättstuga, ingen kafeteria, inget gym och ingen läktare i ishallen. Så det är väldigt bristfälligt på många sätt och vis. Däremot fungerar det väldigt bra med personalen på Zinken. De gör verkligen vad de kan med de små resurser de har, säger Peter Lilja som är ordförande för idrottsföreningen Skarpan.

Enligt idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) är ingen ytterligare standardhöjning planerad för Zinkensdamm.
– Vi får kolla på det. Men det är många ishallar runt om i stan som är väldigt nedgångna så vi får återkomma om det, säger Regina Kevius.

För Johnny Costmar som är chef för innerstans idrottsanläggningar kommer beskedet om de nya förråden som en stor lättnad.
– Klubbarna har ett helvete, jag förstår dem. Zinken är så fruktansvärt trångt och det är så jädra mycket folk som besöker det. Nu får vi ett otroligt lyft med de nya förråden. Det faller en stor sten från oss som jobbar på plats också. Du ska veta alla samtal jag har fått genom åren om det här.

Bernhard Grünewald
Södermalmsnytt
2013-11-15