Skarpnäcks AIK - Logotype

Det var en gång för länge sedan…

Ja, så skulle sagan om SKARPAN kunna börja – men nu är inte SKARPAN en saga, men väl en resa genom tjugofem raka ishockeysäsonger fyllda av otroligt många minnen och historiska ögonblick, eller om ni så vill – ett stycke ren och skär svensk idrottshistoria. “Det hela började på den tiden när man kunde åka till Harrfors och köpa hundra puckar för hundra spänn, när domaravgifterna var hundra kronor per match och de första hookade hockeyklubborna (Victoriaville) kom till stan och fanns att köpa på ISAB i Årsta” – berättar Lasse Dahlström, som var med från början.

Redan första säsongen 1976/77 stod SKARPAN som seriesegrare i Klass 1, som det då hette, och tog klivet upp i fyran.

Resan fortsatte med dryga tio säsonger i fyran innan det säsongen 1989/90 blev serieseger och ett efterlängtat avancemang till trean.
Redan premiäråret ställde SKARPAN till det för “de stora elefanterna” med en andra plats i serien och pressade sedan Lidingö HC till tjugofem minuters sudden-death i tredje och avgörande kvalmatchen till tvåan, på ett så “knökfullt” Kärrtorp att tankarna genast “flög tillbaka” till den klassiska VM matchen Sverige – Kanada på Stockholms Stadion 1954.

Två år senare, närmare bestämt i augusti 1993, arrangerade SKARPAN “Årets Match” med/mot Tyresö HK där SKARPAN vann med 10-7 inför ett utsålt Tyresö Ishall. Förstärkningarna i SKARPAN, NHL-stjärnorna Mats Sundin, Johan Garpenlöv och Arto Blomsten samt Djurgårdens stora profil Håkan Södergren, gjorde denna publikfest till ett oförglömligt SKARPAN minne.

Under nittiotalet har sedan resan gått vidare med idel stabila säsonger i trean för att premiäråret i tvåan (efter serieomläggning) vara ytterst nära att få kvalspela till ettan – ett kvalspel vi hoppas att den framtida resan bjuder på istället…

Signifikativt för hela resan är att SKARPAN endast har haft ett representationslag (ingen pojk- eller juniorverksamhet), inga ihopslagningar med andra klubbar, inga namnbyten, inga konkurser, rekonstruktioner eller omstarter i lägre divisioner. Därtill har verksamheten hela tiden bedrivits utomhus på Kärrtorps IP!

“Att få stå nere på Kärrtorp i minus femton grader och se på SKARPAN mot lag som aldrig har behövt träna i regn och rusk är en ynnest – få förunnat” – säger Lasse Dahlström.

På tal om utomhus så spelar i dagsläget endast fyra division två lag i Sverige utomhus och av dessa är SKARPAN rent tabellmässigt det bästa laget!

Att SKARPAN sedan är Stockholms fjärde bästa lag – efter Djurgården, Hammarby och M/B – gör inte resan sämre!

Peter Lilja
Ordförande
2001-04-28